fbpx
Even wennen hè, je haar wassen met natuurlijke zeep? 

Ik krijg geregeld de vraag hoe het kan, dat na het haar wassen met de natuurlijke shampoo bar (van BioLijf) het haar vet, als touw of niet schoon aanvoelt.

Hoe dat kan? Na jaren wassen met shampoo uit een flesje, moet je haar allereerst wennen aan de echte zeep. In de shampoo flessen zitten over het algemeen allerlei bestanddelen om je haar glad te laten voelen en fris te laten ruiken. Maar dat heeft je haar helemaal niet nodig!  Doordat je haar en hoofdhuid jaren gewend is om deze producten te gebruiken, moet je haar en hoofdhuid echt wel even wennen aan de natuurlijke producten, zonder allerlei toevoegingen.

Doordat het haar zo ‘vies’ aanvoelt zijn er genoeg mensen weer gestopt met het wassen met natuurlijk zeep. Maar dat hoeft helemaal niet! 

Andere manier van wassen:

Over het algemeen wassen mensen hun haar met shampoo, spoelen het uit en doen (bij klittend haar) direct daarna conditioner in het haar. Dat is niet helemaal de manier om je haar echt goed schoon te krijgen.

“Hoe dan wel?” vraag je je waarschijnlijk af. Ik zal het je uitleggen:

Wanneer je je haar wast komt het vet van je hoofdhuid, huidschilfers en eventuele haar styling producten los van je hoofdhuid en haar. Het schuim van de shampoo helpt er bij om het goed los te krijgen, zodat je het daarna gemakkelijk uitspoelt.

Je zal merken wanneer je de eerste keer je haar wast met de haarzeep, je haar wel schuimt… Maar was het direct daarna nog een keer! Dan merk je dat de haarzeep nog veel meer schuimt! De tweede keer maak je je haar pas echt schoon.  De eerste keer wassen is eigenlijk het vet en ander vuil los maken van je haar, de tweede keer is het grondig reinigen van je haar! Dat werkt voor mij perfect!

Conditioner:

Als je haar schoon is, kan het zijn dat je haar als touw aanvoelt en vol met klitten is. Dit kan komen doordat je haar moet wennen aan de natuurlijke zeep, maar het kan ook zijn dat je haar een extra zetje nodig heeft om weer glad te worden. De klitten en het touwachtige haar komt, doordat de haar schubben nog wagenwijd openstaan. Wanneer je conditioner gebruikt gaan deze weer dicht en voelt je haar zijdezacht aan.

Witte schilfers:

Het kan gebeuren dat je na een tijdje merkt dat je haar wel schoon is, maar dat er witte schilfers in je haar achter blijven. Dat hoeft niet direct roos te zijn. Jouw hoofdhuid kan toch te vet zijn, waardoor de natuurlijke zeep het niet geheel schoon kan krijgen. Meer wassen is dan niet de oplossing.. 😉  Wat je wel kan doen, is gebruik maken van appelazijn. Dit kan je gebruiken omdat dit vet oplost en bacteriën dood.  

Niet geheel onbelangrijk: Gebruik biologische, ongefilterde appelazijn voor het beste resultaat. 

Wat moet je doen?

  • Vul een (spray)fles voor de helft met appelazijn en de andere helft met water.
  • Na de tweede keer wassen, spray of druppel je het appelazijnmengsel royaal in je haar en masseer je dit op je hoofdhuid.
  • Laat het even intrekken
  • Spoel het daarna grondig uit met water.

Je kan daarna de conditioner nog gebruiken, maar dit hoeft in principe niet. Let op: de witte schilfers zijn niet direct na de eerste keer verdwenen hè!  Weer even doorzetten! :p

Heb je wat aan deze tips? Of heb jezelf tips m.b.t. wassen met natuurlijk haarzeep. Laat het gerust achter in een berichtje! 

Sprankelende groet!


12 reacties

Minke · 9 mei 2019 op 20:46

Ik had al een jaar een shampoo bar werkloos in een bakje in de badkamer liggen, precies vanwege dit probleem: mijn haar bleef vet na het wassen. Nu ik het adhv jouw tip, meteen daarna een tweede keer was, was ik het met niks anders meer. Mijn haar is niet langer vet! Wel zacht (niet slap) en schoon; ik ben om! Dank voor het delen 🙂

Karin · 9 mei 2019 op 23:02

Precies de reden waarom ik geen shampoo-bar gebruik. Ik krihg er houtje touwtje haar van. Dus shampoo uit een fles met zo weinig mogelijk toevoegingen ben ik op uitgekomen. Ga toch maar weer eens proberen na het lezen van je blog. 😉

Eva · 10 mei 2019 op 19:24

Hallo! Ik heb vier maanden mijn haar met natuurlijke shampoobar gewassen. Ik was erg tevreden behalve dat er een wit goedje in mijn borstel achter bleef. Is dat van de shampoo zelf? Talg? Of vet en schilfers? Nu overgestapt op een shampoobar waar ook echte zeep in zit. Daar wordt mijn haar dan weer erg pluizig van en minder vol… ik ben er nog niet over uit. Heb je een tip? Groetjes Eva

Carola Burggraaf · 10 mei 2019 op 19:47

Ha Eva,
Zie je ook schilfers op je hoofdhuid? Of alleen in je borstel? Het pluizige kan komen door de echte zeep. Met de conditioner wordt het minder. Maar je kan ook een een drupje argan olie gebruiken.

Carola Burggraaf · 10 mei 2019 op 19:48

Bedankt voor je reactie Minke! Fijn dat ik je heb kunnen helpen en je weer gebruik maakt van de shampoo bar, die zich na een jaar wel eenzaam moest voelen in het bakje in de badkamer -x-

Carola Burggraaf · 10 mei 2019 op 19:48

Ha Karin,
Dat houtje touwtje haar is inderdaad een bekend probleem als je overstapt naar haarzeep / shampoo bars. Leuk dat je het weer wilt proberen om shampoo bars te gaan gebruiken! Laat je het weten wanneer je tevreden bent? Of als je nog ergens tegen aan loopt? -x-

Eva · 10 mei 2019 op 20:14

Hallo Carola, nee niet op mijn hoofdhuid, alleen in de borstel inderdaad. Weet je daar raad mee? Groetjes Eva

Merel · 12 mei 2019 op 11:13

Goedemiddag,
Je hebt het over conditioner maar welke zou dat kunnen zijn? Ik wil natuurlijk geen plastic flessen meer gebruiken.
Met vriendelijke groeten,
Merel

Carola Burggraaf · 13 mei 2019 op 09:11

Ha Eva,
Gebruik je haar stylingsproducten? Daar zou het eventueel door kunnen komen.
Sprankelende groet,
Carola

Carola Burggraaf · 13 mei 2019 op 09:14

Ha Merel,

Klopt, ik heb het over de conditioner van BioLijf (te koop in de webshop: https://susneco.nl/product/biolijf-conditioner/).
Dat is een conditioner bar/ solid conditioner verpakt in alleen een kartonnen doosje!

Sprankelende groet, Carola

Sharon Van Der Vegt · 30 augustus 2019 op 23:03

Ik gebruik nu al een poosje een shampoo bar, maar heb pluizig haar en witte rommel op mijn borstel. Ik gebruik geen stylingsproducten. Ik was mijn haar 2 keer en gebruik een conditener. Wat zou ik nog kunnen doen om van het pluizige af te komen?

Sus n Eco · 2 september 2019 op 13:33

Ha Sharon,

De “witte rommel” zou de zeep kunnen zijn. Probeer iets minder zeep te gebruiken. (Wel nog twee keer, maar met minder zeep)
Het pluizen zou je minder kunnen laten worden met een drupje amandelolie, arganolie (of andere olie) in je natte haar kneden. Dat verminderd pluizen, gebruikt niet teveel want dan wordt je haar snel vet. Succes! Laat je weten of het werkt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *