fbpx
Zomer op je nagels!

Het mooie weer is er nu toch echt! Lange, warme avonden hebben we voor de boeg! Het zonnetje warmt alles lekker op, de witte armen en benen mogen zichzelf laten zien. Dat betekend dat we weer meer naar buiten zijn!  Wat heerlijk is dit seizoen toch! De zomer is echt begonnen! 

Vaak is dit ook de tijd om je teennagels weer meer te laten zien.  Een mooi kleurtje op je nagels vrolijkt de boel nog meer op.

Een paar jaar geleden:

Terwijl ik mijn nagels aan het lakken ben, komt mijn dochtertje bij me kijken en wil zij óók een kleurtje op haar nagels. Natuurlijk krijgt ze dat ook, want wat ziet dat er gezellig uit hè!

Ze laat trots aan iedereen zien dat zij net als mama ook mooi gekleurde nagels heeft. Later bedenk ik mij.. wat heb ik eigenlijk op haar nagels gesmeerd? Een stinkend goedje die een prachtige kleur afgeeft… Oké, mijn zoektocht begint…

Het gevaar van nagellak:

Ik lees op verschillende sites dat in de meeste nagellak hormoonverstorende stoffen zitten zoals TPHP. Dat is een chemische stof die er onder andere voor zorgt dat plastic hard wordt, maar wel flexibel blijft en lang blijft zitten. N.a.v. van een onderzoek van EWG* staat TPHP vaak niet op de verpakking, maar zit er wel in!

Wat TPHP precies in het lichaam doet is nog niet helemaal bekend. Omdat het onderzoek gedaan is met dieren en “losse” cellen. Wat wel aangetoond is, is dat TPHP een effect heeft op onze hormonen én dat het onze geslachtshormonen uit balans kan brengen. Dit is allemaal goed te verklaren want TPHP valt onder de xeno-oestrogene stoffen. (Klik voor mee info)

*”De EWG (Environmental Workin Group) is een Amerikaanse activistische groep die is gespecialiseerd in onderzoek en belangenbehartiging op het gebied van landbouwsubsidies, giftige chemicaliën, drinkwater verontreinigende stoffen en bedrijfsverantwoordelijkheid”.

Nagellak verstoort binnen enkele uren je hormonen:

De onderzoekers van EWG gebruikten voor dit onderzoek nagellak die ongeveer 1% THPH.
Zesentwintig vrijwilligsters werden getest vóór en na het lakken van hun nagels. Twee tot zes uur na het lakken bleek er aanzienlijk meer difenylfosfaat (DPHP) in hun urine te zitten. DPHP is het afbraakproduct van THPH en het bewijs dat er THPH in het lichaam zit.

Veertien uur na het lakken was deze waarde zelfs verzevenvoudigd! (Oooh Jeeh!)

Johanna Congleton, mede-auteur van het onderzoek, schreef: “Het is zorgwekkend dat nagellak, dat zoveel wordt gebruikt door vrouwen en jonge meisjes, een hormoonverstoorder bevat. Het is nóg zorgwekkender dat hun lichaam deze chemische stof relatief snel opneemt na het lakken van de nagels.”

Je lichaam kan wel wat hebben:

Op zich kan een gezond lichaam echt wel wat hebben qua hoeveelheid giftige stoffen. Ons lichaam is een prachtige machine om de giftige stoffen te verwerken en af te voeren. Maar in veel producten zitten giftige stoffen. Denk aan bestrijdingsmiddelen in onze voeding, het kraanwater wat we drinken, cosmetica en verzorgingsproducten of medicatie die je moet slikken voor een bepaalde ziekte. De overheid geeft aan dat de hoeveelheden minimaal zijn, en daardoor niet schadelijk. Maar tel alles is bij elkaar op.. wat krijg je dan?

De FIGO waarschuwt geregeld dat onze blootstelling aan giftige stoffen steeds verder toeneemt en dat dat dramatische gevolgen heeft voor onze gezondheid! Met name onze voortplanting komt in gevaar. Steeds meer jonge stellen hebben problemen om zwanger te worden.

Als ik dan bedenk dat ik mijn dochter van 5 jaar geregeld met “reguliere” nagellak haar nagels had laten lakken.. Dan was ik dus zonder te weten haar hormonen enorm door de war aan het brengen. Met mogelijk tot gevolg dat zij later mede door het nagels lakken problemen zou kunnen krijgen met zwanger worden! Pff, daar moet ik echt niet aan denken.

Veilige kindernagellak:

Gelukkig is in 2001 Liu Yingchun (chemicus als beroep), al op onderzoek gegaan naar nagellak voor haar dochter zonder chemische stoffen. Zij heeft het toen zelf niet gevonden, maar gelukkig wel zelf ontwikkeld! Lees alles over het merk Suncoat Girl hier!

*Bron https://energiekevrouwenacademie.nl


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *