fbpx
Kinderen & Klei:

Over het algemeen vinden kinderen het fijn om met klei te spelen. Wanneer ze peuter zijn vinden ze het vooral fijn om met hun handen te voelen, met hun ogen te kijken en met hun neus te ruiken. De zintuigen van een kind worden volop geprikkeld door klei.

Wanneer kinderen wat ouder worden gaan ze er echt creaties mee maken. Denk aan: balletjes, slangetjes, platte figuurtjes etc.
Ze kunnen gebruik maken van hun handen, maar een mesje, lepel, vork satéprikker of koekvormpjes kunnen de pret nog groter maken.

Chemische klei:
In de meeste klei die je in de winkel kan kopen zitten chemische toevoegingen om de klei een mooie kleur te geven of om het langer houdbaar te maken. Begrijpelijk, felle kleuren spreken kinderen aan. En dat het lang houdbaar is is fijn voor onze portemonnee! Maar deze toevoegingen zijn niet fijn voor je kind.

Zelf klei maken:

Gelukkig is het mogelijk om met producten die iedereen in het keukenkastje heeft staan klei te maken! Het is super makkelijk en nog leuk om te maken met je kindje ook! De klei kan je ongeveer 4 tot 6 weken na het maken gebruiken.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:
– 120 gram bloem
– 70 gram zout
– 2 eetlepels citroensap
-125 ml gekookt water
– 1 eetlepel (baby) olie

Als je een kleurtje wilt toevoegen, kan je kiezen voor natuurlijke producten die je in je kastje hebt staan, zoals: cacaopoeder, paprikapoeder, kurkuma. Maar je kan ook kiezen om de poederverf van Natural Earth Paint toe te voegen voor een kleurtje. Dat laatste deden wij.

Benodigdheden:
– Mengkom
– Weegschaal
– Lepels
– Maatbeker
– Bakjes om de verschillende kleuren in te maken

Wat moet je doen?

*Weeg de “droge” ingrediënten (bloem en zout) af en meng dit samen in een kom.

*De “natte” ingrediënten doe je ook bij elkaar in een maat beker. Pas op met het net gekookte water (als je kindje mee helpt!). Roer alles goed door elkaar.

*Verdeel het mengsel van bloem en zout over kleinere bakjes (wij gebruikte er drie, omdat wij drie kleuren klei wilde maken).

*Verdeel het mengsel van de olie, het water en de citroensap ook over hetzelfde aantal glaasjes, zodat je zeker weet dat je gelijke delen hebt.

*Wanneer je de verfpoeder van Natural Earth Paint gebruikt, doe je een theelepel poeder bij de bloem en het zout. (Meer mag ook, voor een diepere kleur). Dit geldt ook voor als je paprikapoeder, cacao en kurkuma gebruikt. Stel je gebruikt druppels voedingskleurstof, voeg dit dan toe aan het water.

Het is verstandig om de droge en natte ingrediënten uit elkaar te houden, anders kunnen er klontjes ontstaan.

*Roer de poeder goed door het mengsel heen, zodat je een effen kleur krijgt.

* Nu het leukste gedeelte! Het mengsel van citroensap, water en olie rustig toevoegen aan het gekleurde droge mengsel. En roeren tot het niet meer lukt. Dan is het tijd om met je handen te gaan kneden tot het één vaste massa is geworden.
Let op! Het mengsel is afgekoeld, maar is het voldoende?!
Als het nog teveel plakt doe er nog een beetje bloem bij. Wanneer het te droog is voeg je er nog een beetje heet water bij. Tot je de substantie hebt die jij fijn vindt.

Als je alle kleuren hebt gedaan, is het tijd om met de klei te spelen! Ben je klaar met spelen? Bewaar de klei in een afgesloten bak of zak voor de volgende keer. Je kan de klei zo’n 4 tot 6 weken bewaren!

Veel plezier met het maken van de klei! Heb je dit recept gemaakt, laat het ons weten! Heb je nog tips of trucs we zijn benieuwd!
Foto’s op ons social media account van je creaties, zijn welkom!

Let op!
De klei die hierboven beschreven staat is van natuurlijke producten, MAAR dat betekend niet dat het ongevaarlijk is! Let op met kleine kinderen, die het in hun mond willen stoppen. Niet geschikt om op te eten dus!


0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *