Even wennen hè, je haar wassen met natuurlijke zeep? 

Ik krijg geregeld de vraag hoe was is mijn haar met haarzeep? En hoe kan het, dat na het haar wassen met de natuurlijke shampoo bar (van BioLijf bijvoorbeeld) het haar vet, als touw of niet schoon aanvoelt.

Hoe dat kan? Na jaren wassen met shampoo uit een flesje, moet je haar allereerst wennen aan de echte zeep. In de shampoo flessen zitten over het algemeen allerlei bestanddelen om je haar glad te laten voelen en fris te laten ruiken. Maar dat heeft je haar helemaal niet nodig!  Doordat je haar en hoofdhuid jaren gewend is om deze producten te gebruiken, moet je haar en hoofdhuid echt wel even wennen aan de natuurlijke producten, zonder allerlei toevoegingen.

Doordat het haar zo ‘vies’ aanvoelt zijn er genoeg mensen weer gestopt met het wassen met natuurlijk zeep. Maar dat hoeft helemaal niet! 

Andere manier van wassen:

Over het algemeen wassen mensen hun haar met shampoo, spoelen het uit en doen (bij klittend haar) direct daarna conditioner in het haar. Dat is niet helemaal de manier om je haar echt goed schoon te krijgen.

“Hoe dan wel?” vraag je je waarschijnlijk af. Ik zal het je uitleggen:

Wanneer je je haar wast komt het vet van je hoofdhuid, huidschilfers en eventuele haar styling producten los van je hoofdhuid en haar. Het schuim van de shampoo helpt er bij om het goed los te krijgen, zodat je het daarna gemakkelijk uitspoelt.

Je zal merken wanneer je de eerste keer je haar wast met de haarzeep, je haar wel schuimt… Maar was het direct daarna nog een keer! Dan merk je dat de haarzeep nog veel meer schuimt! De tweede keer maak je je haar pas echt schoon.  De eerste keer wassen is eigenlijk het vet en ander vuil los maken van je haar, de tweede keer is het grondig reinigen van je haar! Dat werkt voor mij perfect!

Conditioner:

Als je haar schoon is, kan het zijn dat je haar als touw aanvoelt en vol met klitten is. Dit kan komen doordat je haar moet wennen aan de natuurlijke zeep, maar het kan ook zijn dat je haar een extra zetje nodig heeft om weer glad te worden. De klitten en het touwachtige haar komt, doordat de haar schubben nog wagenwijd openstaan. Wanneer je conditioner gebruikt gaan deze weer dicht en voelt je haar zijdezacht aan.

Witte schilfers:

Het kan gebeuren dat je na een tijdje merkt dat je haar wel schoon is, maar dat er witte schilfers in je haar achter blijven. Dat hoeft niet direct roos te zijn. Jouw hoofdhuid kan toch te vet zijn, waardoor de natuurlijke zeep het niet geheel schoon kan krijgen. Meer wassen is dan niet de oplossing..   Wat je wel kan doen, is gebruik maken van appelazijn. Dit kan je gebruiken omdat dit vet oplost en bacteriën dood.   

Niet geheel onbelangrijk: Gebruik biologische, ongefilterde appelazijn voor het beste resultaat. 

Wat moet je doen?

  • Vul een (spray)fles voor de helft met appelazijn en de andere helft met water.
  • Na de tweede keer wassen, spray of druppel je het appelazijnmengsel royaal in je haar en masseer je dit op je hoofdhuid.
  • Laat het even intrekken
  • Spoel het daarna grondig uit met water.

Je kan daarna de conditioner nog gebruiken, maar dit hoeft in principe niet. Let op: de witte schilfers zijn niet direct na de eerste keer verdwenen hè!  Weer even doorzetten! :p

Heb je wat aan deze tips? Of heb jezelf tips m.b.t. wassen met natuurlijk haarzeep. Laat het gerust achter in een berichtje! 

%d bloggers liken dit: