Hoe deze blog: “Kindermake-up van twijfelaar naar fan” ontstond:
Ik ontmoette Noor en haar dochter Liv in een parkje hier in de buurt. Ik was daar samen met mijn dochter. Al snel gingen onze meiden samen spelen, terwijl ze samen opgingen in hun wereld, raakten Noor en ik ook in gesprek.
Noor vertelde me dat ze altijd wat huiverig was geweest over kindermake-up. Ze maakte zich zorgen over schadelijke stoffen en was bang dat haar dochter te veel met uiterlijk bezig zou zijn. Toen ik haar vertelde dat er ook natuurlijke, veilige opties bestaan die juist creativiteit en zelfvertrouwen stimuleren, keek ze me verrast aan.
Liv hoorde ons praten en riep enthousiast: “Ik wil ook make-up, net als een prinses!” Noor lachte en zei: “Ik weet het niet hoor, schat.” Toen ik haar uitlegde dat de make-up die wij verkopen vrij is van troep en speciaal gemaakt is voor de gevoelige kinderhuid. Begon ze te twijfelen. Ik gaf haar mijn website adres, zodat ze thuis op haar gemak kon lezen en kijken. Én ja hoor! Een paar dagen later kwam daar een bestelling van Noor!
Een paar weken later stuurde Noor me een bericht. Ze schreef hoe haar blik veranderd was — niet alleen door de make-up, maar vooral door het plezier dat Liv eraan beleefde. Ze wilde haar verhaal wel delen, zodat andere moeders die twijfelen, net als zij, een eerlijk beeld krijgen.
Zo ontstond deze blog: een warme, eerlijke ervaring van een moeder die haar mening durfde te herzien.✨

(De foto is alléén voor de sfeer, dit is niet Liv)
Noor haar verhaal:
Mijn overtuiging: kindermake-up is écht niet nodig
Als bezorgde moeder vond ik kindermake-up altijd onnodig. Waarom zou mijn dochter zich druk moeten maken over uiterlijk? Ik wilde haar, Liv, beschermen tegen onrealistische schoonheidsidealen. Make-up was, in mijn ogen, iets voor volwassenen — niet voor mijn kleine meisje.
Maar toen begon Liv er steeds vaker naar te vragen. Haar vriendinnetjes speelden ermee, ze zag het op feestjes en ze wilde ook ‘mooi zijn’. Ik bleef volhouden dat het niet nodig was. Want ze is mooi zoals ze is! Daarbij, wat stoppen ze allemaal in kindermake-up?
Na het gesprek met Carola realiseerde ik dat het eigenlijk niet ging om “mooi zijn”. Het ging om meer…
De voordelen van kindermake-up
Tijdens het gesprek met Carola ontdekte ik dat kindermake-up, ook voordelen heeft. Niet alleen voor Liv’s plezier, maar ook voor haar ontwikkeling. Ik deel ze graag met je, zodat je net als ik kunt zien dat kindermake-up meer is dan er mooi uit zien voor de buitenwereld.
1. Stimuleert creativiteit & zelfexpressie
Kinderen zijn van nature enorm creatief. Met kindermake-up toveren ze zichzelf om tot een prinses, tijger, fee of piraat- wat ze maar willen. Ze leren kleuren combineren, experimenteren met looks en hun eigen stijl ontdekken. Liv creëerde hele verhalen rondom haar ‘personages’, compleet met bijpassende make-up looks. Haar fantasie kreeg een boost, alleen door wat extra kleur op haar gezichtje.
2. Ontwikkelt fijne motoriek
Ik stond versteld van hoe secuur ze te werk ging. Lippen stiften zonder te knoeien, oogschaduw zachtjes aanbrengen, haar wangen ‘blushen’ — het vraagt allemaal om precisie en controle. Kindermake-up helpt kinderen hun fijne motoriek te verbeteren, zonder dat ze het zelf doorhebben.
3. Bouwt zelfvertrouwen op
Liv straalt als ze haar eigen look in de spiegel bekijkt. Ze voelt zich niet per se ‘mooier’, maar wel trots op wat ze gemaakt heeft. Kindermake-up is een creatieve manier om zelfvertrouwen op te bouwen, omdat ze zelf iets creëren en zichzelf laten zien op hun eigen manier.
4. Samen spelen
Toen ik eenmaal over mijn weerstand heen was, gingen we ook samen aan de slag. Ik leerde Liv hoe ze zachtjes make-up kon aanbrengen en we maakten elkaar ‘op’ voor een verkleedfeestje. Dat waren waardevolle momenten samen. Kindermake-up kan zorgen voor meer verbinding tussen ouder en kind.
Mijn man, moest ook echt niks hebben van make-up én zeker niet bij onze dochter Liv. Maar nu make-upt hij soms ook met haar, samen hebben ze dan de grootste lol!
5. Educatief & bewustwording
Omdat we bewust kozen voor natuurlijke kindermake-up zonder schadelijke stoffen, kon ik meteen uitleggen waarom sommige producten beter zijn dan andere. Liv leerde over ingrediënten, huidverzorging en waarom ‘troepvrije’ producten beter zijn voor haar huid.
6. Rollenspel
Wat me verraste, was hoe kindermake-up Liv hielp bij haar emotionele ontwikkeling. Ze speelde situaties na, van ‘mama nadoen’ tot ‘naar de dokter met die rode lippenstift’, en verwerkte zo haar eigen gevoelens. Door in andere rollen te stappen, leert ze vanuit een ander perspectief te kijken.
Mijn conclusie: kindermake-up is meer dan mooi zijn.
Waar ik eerst dacht dat kindermake-up alleen draaide om uiterlijk, weet ik nu beter. Het is een speelse manier om creativiteit, zelfvertrouwen, motoriek en sociale vaardigheden te stimuleren. En zolang je kiest voor veilige, natuurlijke producten — zoals de kindermake-up van Sus n Eco — is er niets mis met een beetje glitter en kleur.
Ik ben blij dat ik mijn mening heb bijgesteld.
Liv heeft er zoveel plezier in en ik geniet met haar mee. Soms moet je als ouder je eigen overtuigingen even opzij zetten. Want wat is nu belangrijker? Hun geluk en groei, toch?
Liefs,
Noor
Wil je ook veilige, natuurlijke kindermake-up proberen? Ontdek het assortiment bij Sus n Eco — zonder schadelijke stoffen, 100% speelplezier.
Vind jij het net zo leuk als Noor om een blog te schrijven over Sus n Eco of gerelateerde producten/ diensten waar je een combinatie met Sus n Eco inziet? Laat het mij weten via een mailtje of appje!