Hormoon verstorende stoffen is cosmetica.
Afgelopen week was er een enorm interessante aflevering van Radar op Avro-Tros, het ging over hormoon verstorende stoffen in cosmetica.
Wil je het fragment zien klik op de volgende link:

https://radar.avrotros.nl/embed/6061

“Zonder dat we het doorhebben worden we iedere dag blootgesteld aan chemische stoffen. Zo krijgen we ook hormoon verstorende stoffen binnen. In dagelijkse verzorgingsproducten zoals bodylotion, deodorant, handzeep en zelfs lippenbalsem, zijn hormoon verstorende stoffen terug te vinden.
Als dit nieuw voor je is, is het even schrikken! Ren niet meteen in paniek naar je badkamer! 😉 Lees onderstaande tekst eerst goed door.  Ennu…Wees gerust er zijn gelukkig voldoende alternatieve!

Als Sus n Eco staan wij voor natuurlijke producten, zonder chemische hormoon verstorende stoffen. Wij weten al een tijd dat er veel chemische stoffen in (kinder) cosmetica zit. Daardoor zijn wij op zoek gegaan naar natuurlijke alternatieve. De wereld van natuurlijke alternatieve is nog klein, maar wordt gelukkig steeds groter!  We zijn blij dat Stichting Tegengif onderzoek heeft gedaan en dit kenbaar maakt aan een groter publiek! 

Lees hieronder de verdere informatie van Radar  & Tegengif:

Onderzoek Hormoon verstorende stoffen:
Stichting Tegengif heeft onderzoek gedaan naar hormoon verstorende stoffen, 111 populaire verzorgingsproducten werden onderzocht. In 60 procent van deze producten zitten één of meer hormoon verstorende stoffen. De stichting deed onderzoek naar shampoo, deodorant, bodylotion, lippenbalsems, haarstyling producten, handzeep en handcrème.
Je kunt het rapport hier lezen:
‘We krijgen niet maar één stof binnen’

Annelies den Boer van Stichting Tegengif geeft aan dat het aardig kan oplopen met wat je op een dag binnenkrijgt aan stoffen. ‘Er wordt meestal gezegd: ‘Het is maar één stof die je binnenkrijgt. En er zit maar een heel klein beetje in.’ Maar we krijgen niet maar één stof binnen.’


Parabenen:

Sommige producten bevatten meerdere parabenen. Parabenen zijn stoffen waar al jaren zorgen over bestaan, zo geeft Den Boer aan. Butylparabeen is sinds dit jaar op de lijst van ‘Zeer Zorgwekkende Stoffen’ gezet vanwege de hormoon verstorende werking.

Effecten

Toxicoloog prof. dr. Majorie van Duursen legt uit dat de effecten van deze stoffen pas in een later stadium duidelijk worden. ‘Meestal komt het pas tot uiting als je gaat kijken naar de functie van je lichaam, dus dat betekent als je moet leren of als je kinderen wil krijgen later in het leven. Dus ondanks dat de effecten al vrij vroeg in het leven kunnen optreden, zijn ze eigenlijk pas later merkbaar in het leven.’

Wat kun je zelf doen als consument?

Op het label staan de stoffen wel allemaal vermeld, maar dan zul je met een vergrootglas naar de drogist moeten gaan om die nauwkeurig te bestuderen. Wat betreft parabenen geeft toxicoloog Van Duursen de volgende tip: ‘Als er op de verpakking staat ‘geen parabenen’, dan is dat meestal ook wel zo.’

10 Tips:  Zo vermijd je hormoon verstorende stoffen:

Tips voor je eten:

 • Gebruik zoveel mogelijk glazen, aardewerken of roestvrijstalen servies om van te eten en om je etenswaren in te bewaren, vermijd plastic.
 • Verwarm geen eten in plastic bakjes in de magnetron.
 • Verpak geen eten in plastic folie.
 • Vermijd eten dat in blik verpakt is.

Tips voor het huishouden:

 • Stofzuig zeer regelmatig – de stoffen zitten ook in huismijt en houd daarnaast je huis goed geventileerd.
 • Was nieuwe kleding voordat je het draagt
 • Gooi oude plastic producten met veel krasjes weg
 • Vermijd plastics met de volgende markeringen: PET, PVC en PS

Let op: de plastics PET, PVC en PS kun je ook herkennen aan het cijfer in het driehoekje dat op verpakkingen staat: verpakkingen met een 1 (PET), 3 (PVC), 6 (PS) of 7 (Anders) kun je beter mijden.

Tips voor in de badkamer:

 • Vermijd luchtverfrissers, parfum, en andere chemische luchtjes
 • Gebruik natuurlijke producten voor je mondverzorging zoals houten tandenborstels en natuurlijke tandpasta(tabletten) van bijv. het met Humble Brush of Dentabs
 • Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten zoals solide shampoobars, zeep, smeerbare deodorant (dus niet uit een spuitbus!) en veilige crémes van bijv. Oh-Lief, Punkin Butt of BioLijf
 • Minimaliseer het gebruik van cosmetica of zoek naar natuurlijke alternatieve.

Tips voor je kinderen:

 • Gebruik alleen natuurlijk knutsel materiaal zoals verf, lijm, potloden en stiften van merken zoals Stockmar of Okonorm, dan weet je dat het veilig is voor je kindje maar ook goed is voor de natuur.
 • Gebruik alleen natuurlijke verzorgingsproducten van bijv. Oh-Lief, Punkin Butt. De huid van kinderen is nog veel gevoeliger dan de huid van een volwassene. 
 • Gebruik bij de mondverzorging alleen producten van natuurlijke aard.
 • Wil je kind schminken of speel make-up op? Gebruik dan alleen natuurlijke (het liefst biologische) producten. Zoals van de merken NoNasties, Namaki of Natural Earth Paint.
 • Laat kinderen zo min mogelijk spelen met plastic speelgoed. Ga voor duurzamere alternatieve zoals hout, touw en metaal wat gekleurd is met natuurlijke pigmenten en verf.

 

We zijn enorm blij dat Radar hier aandacht aan heeft geschonken en hopen dat er steeds meer bedrijven zijn die voor natuurlijke producten gaan. Die niet wachten totdat er een wet is, dat ze wel moeten. Maar zelf na gaan denken en geen chemische troep meer willen verkopen aan de consument.

Wij doen ons uiterste best om voor jou de meest natuurlijke producten in de webshop te hebben. Zie je een product waar je vraagtekens bij hebt, stel ze gerust. We helpen je graag verder. 

Liefs,

Carola

*Voor deze pagina hebben we informatie van de website van Radar gebruikt.